ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Απολαύστε τα μύδια ΓΙΑΓΙΑΣ σε πολλές διαφορετικές λαχταριστές συνταγές. Τηγανητά, σαγανάκι, σε κόκκινη σάλτσα, με ρύζι ή μακαρόνια, όπως και αν τα προτιμάτε τα μύδια αποτελούν μια πρόταση υψηλής γευστικής αλλά και διατροφικής αξίας.

Διαβάστε παρακάτω μερικές ιδέες για εύκολες και πεντανόστιμες συνταγές.

 

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ


Υλικά
500 γρ. μύδια χωρίς το κέλυφος
150 γρ. αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά σκόνη
Λίγο αλάτι
Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά και λίγο αλάτι. Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και κάνουμε ένα χυλό. Αλευρώνουμε τα μύδια ένα ένα και μετά τα βουτάμε στο χυλό. Τέλος, τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ


Υλικά
500 γρ. μύδια καθαρισμένα
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1 πιπεριά καυτερή
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτ. της σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
1 φλιτζάνι φέτα τριμμένη

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός της φέτας. Τα βράζουμε περίπου ένα τέταρτο και λίγο πριν τα κατεβάσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε και τη φέτα.

 

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ


Υλικά
½ κιλό μύδια καθαρισμένα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια ντομάτα περασμένα στον τρίφτη
2 κουτ. της σούπας μαϊντανό
2 κουταλιές άνηθο
Αλάτι, πιπέρι
2 φλιτζάνια τσαγιού ρύζι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε τα μύδια και τα υπόλοιπα υλικά. Κατόπιν ρίχνουμε 6 ποτήρια νερό και το ρύζι και τα αφήνουμε να βράσουν.

 

ΜΥΔΙΑ ΜΕ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ


Υλικά
500 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος
1 κονσέρβα ψιλοκομμένη ντομάτα
1κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι κρασί λευκό ξηρό
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
500 γρ. σπαγγέτι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Έπειτα τα σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Βράζουμε τη σάλτσα 10 λεπτά και κατόπιν ρίχνουμε και τα μύδια. Βράζουμε χωριστά τα μακαρόνια, τα βάζουμε σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τη σάλτσα με τα μύδια.

 

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΚΟΚΚΙΝΗ ΣΑΛΤΣΑ

Υλικά
4-5 μέτριες ντομάτες
¼ τυρί φέτα
Πιπέρι
Ρίγανη

Εκτέλεση
Ρίχνουμε το λάδι στο τηγάνι με το καυτερό. Μόλις τσιγαριστεί λίγο προσθέτουμε τη ντομάτα λιωμένη και το αφήνουμε να βράσει ώσπου να δέσει η σάλτσα. Βάζουμε τα μύδια, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 3 μόνο λεπτά. Σβήνουμε το μάτι προσθέτουμε τυρί τριμμένο με τα χεράκια μας και σερβίρουμε.

 

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΣΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ ΜΠΥΡΑΣ


Υλικά
500 γρ. μύδια χωρίς κέλυφος
Μπύρα - 1 κουτί
Αλεύρι
Αλάτι - πιπέρι
Ηλιέλαιο

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αδειάζουμε την μπύρα, το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός. Βουτάμε τα μύδια μέσα στον χυλό. Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε 3-3 τα μύδια μαζί με χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

 

ΜΥΔΙΑ ΣΑΓΑΝΑΚΙ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΟΥΣΤΑΡΔΑΣ


Υλικά
1 κιλό μύδια, κατεψυγμένα, από τα μεγάλα ή τα μικρά.
1 ξερό κρεμμύδι
2 δόντια σκόρδο
2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
Το ζουμί από τα μύδια
Το χυμό από 1 λεμόνι
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα
1 πιπεριά
1 ποτηράκι του κρασιού λευκό κρασί
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε τα μύδια, τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε καλά και κρατάμε το ζουμί τους. Ρίχνουμε ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και την πιπεριά. Όταν μαραθούν, ρίχνουμε και το σκόρδο ψιλοκομμένο και στη συνέχεια τα μύδια. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα να εξατμιστεί το κρασί. Ρίχνουμε το ζουμί που κρατήσαμε από τα μύδια μαζί με δυο ποτήρια νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα μύδια.
Διαλύουμε το χυμό λεμονιού με την μουστάρδα και τον ρίχνουμε στα μύδια. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο για ένα δεκάλεπτο να δέσει η σαλτσούλα του. Σερβίρεται ζεστό.



ΜΥΔΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ


Υλικά
24 φρέσκα, μεγάλα, μύδια (ή 36 μικρότερα)
½ φλ. ρύζι γλασέ
3 κουταλιές κουκουνάρια (πινόλια)
3 κουταλιές ψιλά σταφιδάκια
3 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κουταλιά ψιλοκομμένο άνηθο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. λευκό, ξηρό κρασί
2 κουταλιές ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Βάζετε το ρύζι σε ένα μπολ, το σκεπάζετε με ½ φλ. ζεστό νερό και το αφήνετε μέχρι να το πιει. Στο μεταξύ, πλένετε τα μύδια σε κρύο νερό και τα ξύνετε για να φύγουν τα «γένια» τους. Βάζετε το κρασί με το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα να κοχλάσει, ρίχνετε μέσα τα μύδια και σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της. Τα αφήνετε για 3-4 λεπτά μέχρι να ανοίξουν στον ατμό, κουνώντας κάθε τόσο την κλειστή κατσαρόλα, για να έρθουν τα πάνω κάτω. Τα στραγγίζετε και κρατάτε το ζωμό τους. Πετάτε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Προσθέτετε στο ρύζι τα σταφιδάκια, τα κουκουνάρια και το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε. Βάζετε μια κουταλίτσα από το μείγμα σε κάθε μύδι, κλείνετε τα κελύφη τους και τα τυλίγετε 4-5 φορές με λεπτό σπάγκο ή κουβαρίστρα για να μείνουν κλειστά. Βάζετε το λάδι στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα μύδια σε στρώσεις και τα περιχύνετε με το ζωμό (το κρασί) και ½ φλ. ζεστό νερό. Τα σκεπάζετε με ένα πιάτο (όπως τα ντολμαδάκια), σκεπάζετε την κατσαρόλα με το καπάκι της και τα αφήνετε να ψηθούν για 10 λεπτά. Σβήνετε τη φωτιά και τα αφήνετε για 10 ακόμα λεπτά μέσα στην κλειστή κατσαρόλα. Αφαιρείτε και πετάτε τους σπάγκους και τα σερβίρετε.

 

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΡΥΖΙ


Υλικά
1250γρ. μύδια
250γρ. ρύζι
1 κρεμμύδι
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
2 σκελίδες σκόρδο
1 λεμόνι
1 πράσο
1 άσπρο γουλί
1 μικρό καρότο
1 κλωνάρι μαϊντανού
2 κουταλιές βούτυρο
2 κουταλιές λάδι
1 ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί
2 κουταλιές κρέμα γάλακτος
αλάτι και άσπρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
πιπέρι καγιέν


Εκτέλεση

Πλένετε καλά τα μύδια και πετάτε αυτά που είναι ανοιγμένα ή έχουν σπασμένο κέλυφος. Βράζετε το ρύζι για 5’. Ξεφλουδίζετε και ψιλοκόβετε τα κρεμμύδια και τις σκελίδες σκόρδου. Κόβετε το γουλί και το πράσο σε λεπτές ροδέλες. Τρίβετε το καρότο σε χοντρές λωρίδες. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Στύβετε το λεμόνι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το λάδι, σοτάρετε τα κρεμμύδια και προσθέτετε τα σκόρδα, τα μύδια, το χυμό λεμονιού και μια κούπα νερό. Σκεπάζετε και βράζετε για 6 λεπτά, ανακινώντας κάθε τόσο την κατσαρόλα. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το βούτυρο και σοτάρετε τα λαχανικά για 7 λεπτά. Προσθέτετε το λευκό κρασί, την κρέμα γάλακτος, ανακατεύετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση.

Αφαιρείτε το κέλυφος από τα μύδια, σουρώνετε το ζουμί της βράσης και το ρίχνετε στα λαχανικά, αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε τα μύδια. Ζεσταίνετε 4 πιάτα και μοιράζετε σε αυτά τα μύδια με τη σάλτσα τους, πασπαλίζετε με μαϊντανό, συνοδεύετε με άσπρο ρύζι και σερβίρετε.